onsdagen den 31:e mars 2010

Dymmelonsdag

Kikade in på mammas blogg och såg att hon skrivit att det är Dymmelonsdag idag och fick en liten tankeställare. Över vad man glömmer och vad man kommer ihåg. Det innebär iallafall att det är tillåtet att sätta busiga lappar på ryggen på folk idag, utan att de märker det såklart. Arg Orangutang eller Varning för Hunden eller Oh vad jag tycker om Oskar eller vad man nu kan hitta på. Och tydligen ska vi hållit på med det i familjen när jag och min syster var små. Men jag minns ingenting.
Däremot kommer jag tydligt ihåg var vi fick idén ifrån. Astrid Lindgren skriver om det i någon av Bullerbybarnböckerna. Vi måste haft den på kasett för jag kan höra henne läsa upp hur de firar påsk inne i huvudet. Inte ordagrant, men ändå. Hur kan en röst vara starkare fastankrad i minnet än ens egna handlingar?

I had to much to dream last night

Inatt vaknade jag under vargtimmen helt utan anledning. Plötsligt lös rummet upp av en blixt. Det åskade inte och mitt fönster vetter mot en bakgård så det kan inte ha varit något utifrån heller. Natträdsla. Drog täcket över huvudet, kröp ihop i fosterställning och ägnade mig åt att
citera låttexter och dikter i huvudet om och om igen, den mentala motsvarigheten till att stoppa fingrarna i öronen och sjunga "Jag hör inte" tills sömnen kom igen.

tisdagen den 30:e mars 2010

Boys in the band

Att Libertines ska återförenas på Reading och Leeds i sensommar är värt att ägna ett blogginlägg åt.
Vet inte om jag kan gå och hade inte riktigt möjlighet att köpa biljett när de släpptes tidigare i eftermiddags, men jag håller tummarna för något warm-up-gig i London i sommar istället. Och känns det som om man kommer sprängas om man inte får se dem när tiden närmar så går biljetter alltid att lösa, på något sätt.
Hos NME kan man se en videointervju med alla fyra tillsammans som får libs-hjärtat att slå lite extra hårt. Och även om återföreningar alltid är lite känsliga, det kan ju lika gärna gå åt skogen, känns det väldigt bra att de gör ett försök igen. Blir det någorlunda likt videon nedanför är vi in for a treat.

måndagen den 29:e mars 2010

Go on, treat yourself

Det regnar och det är lov. Anledning nog att äta grymt god 70 - rätters asiatisk lunchbuffé med en kompis man inte träffat på veckor och lyda Agent Coopers råd.
"Harry, I'm going to let you in on a little secret. Every day, once a day, give yourself a present. Don't plan it. Don't wait for it. Just let it happen. It could be a new shirt at the men's store, a catnap in your office chair, or two cups of good, hot black coffee. "
Eller en box med andra säsongen av en himla bra tv-serie...

söndagen den 28:e mars 2010

Hit med lite farligheter

Ikväll har jag varit hemma, det är nog första gången på en vecka. Har haft svårt att trivas i mitt eget sällskap på sistone och det har varit lite läskigt. Men ikväll gick det bra igen.
Har ätit kakor och druckit mjölk och försökt mig på att tycka om Vampire Diaries. Men efter två avsnitt i mitten kom jag fram till att den serien verkligen inte är något att ha, så nu ska ingen mer tid slösas på det. Droppen som fick bägaren att rinna över var en scen där dialogen var nästan på pricken kopierad från Twilight och alla överdrivna känslor och ansiktsuttryck rätt igenom.Satte på Ronja Rövardotter istället. Tusen gånger bättre även om några delar tyvärr saknas på youtube. Grådvärgar och vildvittror som är skrämmande på riktigt, simplaste bästa humorn, rolig dialog och fantastiska miljöer. Och slutscenen andas frihet så att det bara skriker om det. Blev lite väl nostalgisk och drabbades av en smula hemlängtan igen bara, men det är ju inte filmens fel. Ångrar lite att jag inte bokade en resa nu i påsk, bara ett par dagar hade räckt. Men att vara vuxen innebär bland allt trevligt också det där trista med att ta konsekvenserna av sina egna handlingar och jag trodde inte att jag skulle längta tillbaka. Så kan det gå.

Who killed Laura Palmer?

Veckans största cravings är utan tvekan andra säsongen av Twin Peaks som äntligen finns som DVD-box. Den kostar 35 pund på HMV och jag har gått och fingrat på den pinsamt mycket. Köpa nu eller hålla ut och köpa senare när den blir ännu billigare, det är frågan.

Ett kort besök och ett bitterljuvt farväl

Besökte London lite snabbt igår igen. I 23 timmar, så kort tid har jag aldrig varit där förut. Men när Sofia och Myran ska till andra sidan jordklotet och har avskedsfest är det klart man kommer. Det var en smula bitterljuvt, som avsked alltid är, men mest av allt trevligt.
Vi var på någon bar i Shoreditch jag aldrig besökt förut, ett gammalt warehouse eller verkstad eller något. Högt, högt i tak och stora fönster så att det inte gör någonting om det är fullt med folk. En smula dyrt men fräscha toaletter och det är ju det som skiljer ut guldkornen från mängden.
Sedan hamnade vi på ett houseparty någonstans, med en DJ som spelade old school-hiphop och ett dansgolv fyllt med utspilld alkohol (tur att man slapp städa). Ett tak att hänga på fanns det också (hurra!), om man lite osmidigt lyckades klättra ut genom ett fönster. Men tröttheten kommer tyvärr alltid och när en kille som verkat helt normal ställde sig och kissade ut genom ett fönster var det dags att åka hem.
Väl i Clapham satt vi uppe några timmar ändå, ställde fram klockorna och gnällde över en förlorad timmes sömn, diskuterade Morrisseys storhet och åt köttbullar (inte logiskt, jag vet).
Och nu är jag hemma i mitt rum igen och saknar allt redan.

torsdagen den 25:e mars 2010

Åh hjälp. Var totalt uppe i något när min spotifyplaylist nyss avbröts av att Bob Fossils röst frågar om jag är hungrig och vill att jag ska gå till en snabbmatskedja och köpa snacks. Min kropp ryckte bokstavligt talat till och var några centimeter från att välta ut vatten över halva skrivbordet.
Då kan man pricka av första gången reklamen där fått mig att reagera.

onsdagen den 24:e mars 2010

Der Untergang

Man kan chansa ibland. Gå till en pub som visar filmer i källaren på tisdagar, trots att man inte vet vilken, komma lite försent för att hinna få en plats i soffan och får sitta med träsmak av obekväma pinnstolar istället. Äta gratis popcorn som är alldeles för salta, kanske för att puben vill sälja mer dricka, och bli alldeles blown away av en film man inte skulle valt att se själv.Krigsfilmer är inte riktigt min kopp te, med några få undantag såklart, och Downfall sällar sig till dem. Den handlar om de sista dagarna av WW2, precis innan Berlin faller. Mycket duktiga skådespelare över lag, hade svårt att få filmen och karaktärerna ur huvudet igår natt.

tisdagen den 23:e mars 2010

En lite emo Daniel Johnston-pastish

Så här mår jag av att surfa runt på studera.nu
Ingenting känns rätt.

söndagen den 21:e mars 2010

Back in Brighton

Efter en omvälvande storstadshelg som redan känns för långt borta trodde jag att det skulle vara bra att ägna sig åt lagom lugna söndagsaktiviteter. Jag har besökt en chokladfestival som tyvärr inte var så fantastisk som det lät och suttit på stranden. Skrattat åt barn som jagar havet och hundar som flyr från detsamma. Men det kanske inte var tillräckligt för att kroppen inte ska sprängas av rastlöshet ikväll igen.

torsdagen den 18:e mars 2010

180310

Det blev tyvärr inget firande av "Paddy" för min del igår.
När man inte har någon energi, när huvudet är tungt och värker, när näsan är täppt och halsen fylld av slem är det bättre att lägga sig i sängen, dra täcket över huvudet och dränka sig i The Radio Dept.s svävande ljudmattor. Och läsa Harry Potter och prata med familjen när huvudvärkstabletten verkat. Regression är det enda som gäller. Jag har inte haft en dag av att göra absolut ingenting på lång tid och det var nog precis vad kroppen behövde, för jag är piggare idag.
Nu bär det av till London några dagar. Kika på det här så länge, så hörs vi på söndag.

onsdagen den 17:e mars 2010

St Patrick's Day

Idag klär man sig i grönt och dricker Guiness för att fira att ett helgon vid namn Patrick införde kristendomen i Irland någon gång på 400 - talet. Eller nåt. Inga högtidsfiranden verkar särskilt logiska vid en ytlig granskning. Knappt vid en närmare heller.
Men vi gillar festligheter och då spelar varför inte så stor roll som när och var.
Om jag nu orkar. Kroppen och huvudet vill inte samma sak.

måndagen den 15:e mars 2010

Det hårda livet som student...

Idag lämnade vi in en summary-uppgift om musikscenen i Liverpool på 60 - talet, det är så mycket roligare att jobba med texter om de handlar om sådant som är intressant.
Nu blir det väldigt lugnt framöver, de närmaste två veckorna har jag fyra lektioner och sedan är det påsklov i två veckor.
Vad ska man ta sig till med all ledig tid, förutom att plugga grammatik? En ocean av möjligheter.
London, så klart. Helt resa någon annanstans också. Fikor, äventyr, grillning och picknick på stranden, kanske. Värmen har nämligen äntligen anlänt.
Kanske dags att våga ta en ja-sägar vecka också. Jag har funderat på det. Att tacka ja till ALLT under en veckas tid. Utom dumma förslag från folk som vet att man har den ("Ge mig alla dina pengar" typ) såklart. Införa lite mera spänning i tillvaron.

lördagen den 13:e mars 2010

Helg

Fejkrave (men roligt var det) och för lite sömn.
Miniutflykt och te med scones.
Söndagsfeeling trots att det lördag.

torsdagen den 11:e mars 2010

Hej produktivitet

Har ägnat kvällen åt att virka Lilla My efter det här mönstret. Nu kommer jag inte längre, måste skaffa en kudde att mörda så hon kan få lite kött på benen. Det är så irriterande att inte kunna göra klart saker när man har tiden men inte materialet.

today i think i know how it would feel to be free

(den här bilden bor i min att-titta-på-om-och-om-igen-mapp
är den din och du vill att jag ska ta bort den, hojta till.)

Tips #2

Ojdå. För första gången på en månad eller så har det hänt något gött på Myspace.
S.C.U.M har remixat The Ruling Class gamla låt Sleeping Beauty som var grym redan innan men är snäppet konstigare, och därmed lite bättre, nu.
LYSSNA

Dagens fniss

Har man någon gång varit pop/panda, dansat eller gråtit tonårstårar till Broder Daniel är chansen stor att man uppskattar ett besök på bloggen Att vara Henrik Berggrens pappa. Jag gjorde det iallafall.

Vikten av miljöombyte

Mitt rum har slutat fungera som studieplats, alltför mycket distraherar och jag blir knäpp av att sitta i huset hela dagen.
Så igår besökte jag inte bara ett utan två bibliotek.
På dagen det som låg inne i stan. Efter en promenad i solljuset (men så fort den går i moln är det svinkallt och blåser gör det också, jag börjar se en nackdel med att bo vid havet) och lite rotande i charity shops hängde jag några timmar på det relativt nybyggda stadsbiblioteket. Det är en glaskub, ljus och luftig. För luftig. Den viktigaste beståndsdelen, böckerna, fanns det inte så många av. Pratade med min landlord om det och han berättade att biblioteket hade byggts med pengar från den privata sektorn och de kräver tillbaka så mycket i återbetalning så snabbt att det inte blir några pengar över till annat. Men att sitta där och plugga gick bra.
Sedan for jag hem några timmar, skrev lite till och drog sedan till universitetets bibla som passande nog har öppet 24/7 i veckorna. Där gick det ännu bättre och jag kom på mig själv med att till och med ha roligt. Uppsatsen som jag mest ville spy på några timmar tidigare för att jag inte kunde få den att make sense, gick ihop och kvällen slutade med att jag läste alldeles för länge en filosofibok om fria viljan-problemet för att hitta ett hyfsat citat att slänga in.
Biblioteksatmosfären är den bästa. Att vara omringad av den stora mängden böcker som är den bästa inredningsdetaljen ever, lyssna på bruset av konversationer som aldrig blir högre än viskningar och framförallt andra studenter inspirerar. Internettidstjuvarna lockar inte där.

onsdagen den 10:e mars 2010

Memory Tapes

Ett säkert tecken på att en spelning varit bra är att man går därifrån med en längtan efter mer. 45 minuter kändes som en kvart, det säger väl allt.

tisdagen den 9:e mars 2010

2222222222222

Allt är lite ljusare idag för det är MIN dag och jag tänker banne mig inte slösa bort den på att gå och gnälla.
Muntliga presentationen klarades av och efter det har allt känts fint. Jag har fått en massa grattis, en överraskningsmuffins och sång och en födelsedagsfika, väldigt gulligt.
Och ikväll blir det konsert med Memory Tapes, har inte gått utan livemusik så länge på flera år tror jag. Hoppas det blir bra.Småskönt att mina grattis-kort hade passat en femåring lika bra. Man kommer alltid vara liten för vissa.

måndagen den 8:e mars 2010

Are birthdays happy or are they just a countdown to death?

Is it need to worry, there might not be much time left, I haven't lived my life yet.Imorgon blir jag ett år äldre och den vanliga kvällen-innan-åldersnojan och framtidstressen blandas med muntlig presentation- och uppsatsskrivningsoro. Inte kul. Jens låt lindrar lite, på ett du-är-inte-ensam-sätt.
Och jag är trött och förkyld och allt känns tyngre då. Men det är lite svårt att se poängen med att fira när man ändå inte kommer att bli väckt med sång och presenter och frukost på sängen. Det är ingen riktig födelsedag utan det.

söndagen den 7:e mars 2010

Alice everywhere

Det roligaste med en viss films premiär är att Underlandet finns ÖVERALLT.
Det gillas. Mycket.Jabberwocky

fredagen den 5:e mars 2010

Rättvisemärkt vinprovning

De två senaste veckorna har det varit Fairtrade-tema på universitet och igår arrangerade föreningen som höll i det vinprovning. Jag slog två nya upplevelser i en smäll (hänga på campus med trevligt folk och aktiviteten i sig). Mina vinkunskaper låg på noll innan, det känns inte riktigt värt att lägga för mycket pengar på sådant man dricker upp samma kväll och det säger ju sig självt att får man två flaskor för fem pund kan man inte förvänta sig att det ska smaka jättegott.
Gratis choklad och dricka tackar man ju inte nej till, inte heller möjligheten att göra något vettigt en vardagskväll. Det var lite svårt att höra allt vinprovningsledaren sa, dels pga av halvhög musik och dels det här:
Föreställ er en sisådär fem personer iklädda plastsäcksplagget (älskar att jag faktiskt hade en gammal bild på det) ovan plus elefantmask som går fram och tillbaka. Och ett helt annat sällskap, gisningsvis lajvare, med gammaldags kläder och gigantiska svärd och yxor. Sedan började pjäsen och det sprangs i trappor och skreks om RULES IN THE ELEPHANT FACTORY innan de flyttade in i ett annat rum. Skumt, rörigt och surrealistiskt värre.
Men lite kunskap fastnar alltid och det var verkligen intressant, precis som det alltid är att lyssna på kunniga personer.
Man vispar exemplvis runt vinet i glaset innan man luktar på det för att lösgöra doftpartiklar. Och vi har genetiskt olika förmåga att urskilja olika smaker. Självklart egentligen, men inget man tänker på. Billiga viner är ofta blaskiga för att tillverkarna spär ut dem med vatten, druvorna de görs på har för mycket socker och alkoholhalten blir för hög när de jäser annars.
It made sense yesterday i alla fall.
Vi fortsatte kvällen med att hänga i en av studentbarerna med ledaren för skolans wine society. Kanske värt att gå med, kanske inte. Kan bli vinsnobb och prata om fruktighet, kryddighet, eklagring och allt vad det heter.
Mer campushäng blir det i alla fall från och med nu!

Helgpepp


Bra nyupptäckt låt (jag hjärtar munspelet) och stentuff 60s-popart-video.

onsdagen den 3:e mars 2010

The year of 1066

Pevensey Castle
Jag minns inte vad som var så speciellt med det här slottet eller den här byn. Bara att det var ett exempel på alla fästningar som byggdes längs (dåvarande) kustlinjen för att skydda mot det ständiga hotet av invasion. Romarna, vikingarna, normandierna, spanjorerna, Napoleon, tyskarna...


Rye
Ett par karvade ut en modell av hur staden såg under sjuttonhundratalet och i stora drag har den sett likadan ut sedan dess. Med hjälp av ljus och ljud fick vi höra de viktiga och makabra bitarna ur historien. Kungliga besök, krig, mord och spöken, sådana saker.Engelska kyrkogårdar är spännande. Varenda en har gravstenar och stenkors utslängda lite hipp som happ, inga prydliga rader här inte. Stenarna är nästan alltid täckta med murgröna eller mossa och slitna av väder och vind.
Vad de gör av alla nya lik förstår jag inte för alla stenar på alla kyrkogårdar verkar ha stått där minst hundra år.

Kakcravings

Trots en lagom hemsk historia är det en mycket pitoresk stad, perfekt att tillbringa sina sista år i livet i om man är lagd åt det hållet.

Battle of Hastings/Battle Abbey

På den här slätten stod slaget vid Hastings. Den gamle kungen Edward the Confessor dog i januari 1066 och Harold Godwinson krävde sin rätt till tronen. I Normandi blev William the Conqueror sur över det, han hade också arvsrätt till tronen och hade blivit lovad tronen av den förre kungen. Så William byggde skepp, samlade ihop en armé och for över kanalen. Harolds armé hade redan varit med i två slag, mot vikingar som också var sugna på att härska över England. Han hade i alla fall fördelen att få välja plats och ställde upp sin armé på toppen av kullen och blickade ut över vad ni ser på bilden ovan.
Normandernas armé var ändå mer utvilad, bättre utrustad och byggd av professionella soldater och riddare. Engelsmännen hade inte lärt sig strida till häst än.
Efter timmar av krigande fram och tillbaka fick Harold en pil i, enligt legenden, ögat och dog. Den engelska armén blev krossad och William blev kung.
Att en sorts fransos fick makten satte många spår och påverkade framförallt engelska språket. Många låneord fördes in under hans regeringsperiod.

Tittar man noga, noga ser man förlorande Kung Harolds ansikte förvridet i en ledsen grimas.
William byggde en kyrka som senare växte till ett kloster. Henrik den VIII stängde det när han bröt med romerska kyrkan, ett verkligt slöseri med kunskap.

East Sussex

Idag blev jag påmind om vad som är dåligt med klassresor/guidade turer. Stressen. Att ha en tid att passa och tvingas rusa runt utan tid att utforska. Fy sjutton.
Men på det stora hela har det varit en lyckad dag. Jag har hängt med de tuffa kidsen längst bak i bussen, sprungit runt i Pevensey Castle, Rye och Battle of Abbey, sett mycket sydöst-engelsk landsbyggd innehållande kalkstensklippor, får, hästar, kameler och lamadjur och fått ett lite bättre grepp om engelsk tidig historia. Bildbomb och dagens lärdomar kommer nog senare ikväll.

tisdagen den 2:e mars 2010

The Windmill turns all the same

Rastlösheten och resfebern slog till och har man ett busspass och känner så ska man banne mig utnyttja det. Så jag for till Rottingdean som är en liten by som kan skryta med Historia och en väderkvarn.
Byn ska jag utforska en annan dag när det inte blir kallt så fort solen gömmer sig, vårjackan räcker inte långt.
Att äta billig pastasallad omgiven av höjder, havsutsikt och dimmiga kullar var nog för att stilla oron idag, ihop med väderkvarnshistorieskylten med lagom många fantasieggande myter och sagoord. Och känslan av att hittat ännu en perfekt plats att ha picknick på längre fram i vår och den mycket engelskt trevliga mannen med hundar som var lite väl närgångna för en som är så ovan som jag.


måndagen den 1:e mars 2010

Quiz'n'Curry

Igår var vi några stycken som undersökte pubarna i området där jag bor. Den första var helt okej, trevliga bartenders, halvbillig mat, lagom med folk. Skönt vardagshängställe helt enkelt.
Den andra var... tja... skum. Vi klev in och kände oss som ett främmande folk och det var knäpptyst. Dit går jag inte igen.
Sen hade vi sådant flyt att vi kom till tredje stället en kvart innan söndagens pub-quiz började. Jag har aldrig gått på någon men alltid velat så tajmingen var fantastisk. Och det var sjukt kul, särskilt fram emot de sista omgångarna. Atmosfären var underbar, alla andra var stammisar och hjälpte oss med en del frågor och quiz-mastern skojretades med varenda en. Vi vann inget förstås (är kanske lite för unga och oerfarna och från fel land, cricketfrågor skulle väl inte direkt dyka upp i en svensk frågesport), men fick en del frågor rätt och det är jag nöjd med, än så länge. Om Murphys lag och vem som sjöng Schools out blandannat.
När det var slut fick vi ännu en trevlig överraskning, hade man deltagit i quizet blev man bjuden på hemlagad curry och bröd. Mat och underhållning för ett pund, kan det blir bättre?