måndagen den 31:e januari 2011

Lite nytt* på kulturfronten

* Med nytt menas sånt som är nytt för undertecknad.


Jabberwocky och 60-tals garagerock är en smått oslagbar kombination.
Nya Skins (säsong 5, inte US versionen som jag inte orkat se än) verkar bra så här efter första avsnittet. Duktiga skådespelare som vanligt (älskade framförallt hon som spelade Fran) och med förbehållet att några karaktärer verkar lite väl stereotypa (men det löser sig förhoppningsvis om några avsnitt) tror jag att det här kan bli riktigt underhållande.

I helgen hann jag nöjesläsa (sedan man överhopades med kurslitteratur är ordet läsa för brett, åtskillnaden mellan studier och "för nöjes skull" känns viktig att påpeka) Per Hagmans Vänner för Livet. Den var väldigt Hagmansk på det gamla vanliga dekadenta och reslust-väckande sättet.

Här kan man förhandslyssna på Bright Eyes nya album, det får bli kvällens sysselsättning.

söndagen den 30:e januari 2011

Now that it's light

Efter att ha legat i sängen och tyckt synd om mig själv halva dagen slängde jag de smått vampyriska anti-sol postfylletendenserna åt sidan och hittade ljuset. I luften kunde en förnimmelse av vår anas.

onsdagen den 26:e januari 2011

Oh every day is just the same

Degar i skrivandes stund i sängen med BD-tishan på, därav rubriken. För visst följer vardagarna återigen en rätt hård rutin just nu - vakna, skola, träna, laga mat, slappa, sova - och det är förhoppningsvis utvecklande för både kroppen och intellektet på lång sikt. På kort sikt längtar jag ihjäl mig efter något spännande. Läser till och med samma bok som för några veckor sen, kommer ingen vart i On the Road även om jag tycker om den.
Men det är bara att stå ut, januari närmar sig sitt slut (det var inte meningen att det skulle rimma där) och februari går lite fortare än årets andra månader.

tisdagen den 25:e januari 2011

Meta

När vi är klara med den här utbildningen kommer vi vara så trötta på bibliotek att vi aldrig mer kommer sätta vår fot på dem sa någon efter en extra jobbig pluggvecka.
Nu är vi bara i början av en, så det är bara att le åt att
jag sitter i biblioteket, läser rapporter och artiklar om bibliotek och lyssnar på bibliotekssånger (har ni några tips på låtar som handlar om bibliotek så hojta gärna till).

måndagen den 24:e januari 2011

Cat's Eyes


(Se helst videon i fullskärm för maximal effekt. Den gav i alla fall mig gåshud.)
Faris Badwan från The Horrors och den kanadensiska opera-sångerskan och musikanten Rachel Zeffira har sidoprojektet Cat's Eyes ihop. Idag släpptes två smakprov på vad de åstadkommit och spana framförallt in videon ovan. Den är från deras första konsert (i Peterskyrkan i Vatikanen!) och musiken är så pampig och skör på samma gång. Ungefär samma intryck som låten Not A Friend ger. Det kommer en ep i februari och en skiva i april, hurra!

söndagen den 23:e januari 2011

IRL

Den här helgen har den fysiska verkligheten fått stå i centrum. Med undantag för några besök bland filmvärldens varulvar och vampyrer (får revidera min uppfattning om Dracula från 1992, den är inget bra alls) har det tränats, pluggats, ätits gott och gjorts en liten utflykt till ett bostadsområde utanför stan där några kompisar är bosatta. Snön låg fortfarande kvar därute och vi gick på skogspromenad och klättrade i en träkoja. Kvällen avslutades framför P3 Guld-galan där vi gnällde på det mesta, den var ingen höjdare i år.
Det har med andra ord varit lugnt och fint, ungefär vad som behövdes efter ännu en av de tunga oxveckorna.

fredagen den 21:e januari 2011

torsdagen den 20:e januari 2011

onsdagen den 19:e januari 2011

Låt de gamla drömmarna dö

Sitter med John Ajvide Lindqvist nya bok bredvid mig. Eller bok och bok, det är snarare ett sådant där hopkok av noveller, radioprogram, sketcher, publicerat här och där och opublicerat som författare (och artister) kan ge ut när de är tillräckligt älskade och populära. Inget som man skulle rekommendera till någon som aldrig läst honom men en liten guldgruva om man redan är förälskad.
Framförallt gäller det titelnovellen. Som den som kan sin Morrissey säkert redan listat ut är det, helt logiskt, fortsättningen på Låt den rätte komma in ("Let the right one in, let the old dreams die"). Och äntligen, äntligen får vi veta hur det gick för Eli och Oskar. Det lilla egentligen icke-existerande problemet är bara det att den novellen såklart ligger nästan sist och jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är bättre att följa ordningen, roas av de andra orden och spara lite på den där berättelsekicken jag vet väntar eller att läsa den bums. Fast jag kommer nog vänta. Hade säkert läst den redan annars istället för att babbla om det här.

tisdagen den 18:e januari 2011

Balett




Det här är ungefär vackrast i världen. Vad fantastiskt det vore att få se något liknande i verkligheten. "Att se en balett" står från och med nu med på min ska-göra-i-år-lista.
(Och jag måste skaffa mig en riktig hobby istället för att bli korttidsbesatt av nya saker på nätet vareviga natt.)

måndagen den 17:e januari 2011

älskar't, men
synthesisers
synthesizers
right?
*fel. brittisk stavning och amerikansk stavning. så klart.

Monday morning

Igår blev jag bjuden på årets första semla, lyckades med ett nytt recept, kläckte några roliga idéer och såg en massa bra film utan att ens behöva lämna huset.
Idag börjar vårterminen och det känns ungefär så här:

söndagen den 16:e januari 2011

Party paw rihk-titt

Igår var jag på fest med tema Skåne.Vi lyssnade med några få undantag enbart på skånsk musik och spelade ölspel där alla regler relaterade till Skåne.
Och åt spiddekaga så klart, som åkt ända från Skurup.
Skånerost, Mikael Wiehe, Malmö FF och Zlatan, check!Sedan for vi ner på stan och dansade loss.

lördagen den 15:e januari 2011


The Kingsmen - Louie Louie

Joe Meek and the Blue Men - I Hear a New World

Count five - Psychotic Reaction

fredagen den 14:e januari 2011

Excellent Choice

Firar att första terminen som bibliotekariestudent är avklarad idag med en musikalisk tripp tillbaka till 07-08 genom att lyssna på det som då betydde mest och vill inget hellre än att gå på en spelning som tar andan ut en. (Det spelar faktiskt ingen roll att min smak inte var särskilt förfinad och att bara en liten del av de där banden har stannat kvar i hjärtat - visserligen är det kanske alltid så.)

When taxidermy goes wrong

Note to self: När världen verkar tråkig och färglös och du för miljonte gången undrar varför det där brevet till Hogwarts aldrig kom eller varför dina garderober aldrig innehållit ett Narnia, gå tillbaka till det här inlägget och bli påmind om att den här verkligheten visserligen inte innehåller magi men däremot ett näst intill oändligt antal bilder på dåligt uppstoppade djur.
Att glo på dem ligger i riskzonen till att bli en ny tidskrävande hobby. Det går knappt att sluta. Uppstoppade djur är ett så märkligt fenomen i sig, men de här...

(Från crappy taxidermy, via Lisa Magnusson)

(Förresten så är taxidermy ett av mina bästa engelska ord. Det och serendipity.)

torsdagen den 13:e januari 2011

Göteborgs filmfestival

Idag släpptes programmet till Göteborgs filmfestival. Jag har väldigt snabbt skummat igenom det och bara sådär hittat fyra filmer som verkar intressanta, utifrån sånt jag känner till sedan innan.
Baserad på boken av den ack så sönderälskade Haruki Murakami. Jag tycker om elementen av övernaturlighet i hans historier och även om det inte var så mycket i den här så minns jag att det var en mycket vacker berättelse om en kärlek som slutade olyckligt.
Även det här är en film baserad på en bok (som jag skrivit om tidigare). Det är en intressant historia, ett slags triangeldrama med ett lätt inslag av science fiction och underbara Carey Mulligan har en av huvudrollerna. Har nog alldeles för höga förhoppningar på den här.En dokumentär om William S Borroughs som jag är lite intresserad av på samma sätt som man är av ett överkört djur på motorvägen eller en skräckfilm - det går inte att sluta titta trots att man mår dåligt av det. Naked Lunch är nämligen en av de få böcker som gjort mig fysiskt illamående och jag vet nästan ingenting om mannen bakom. Det här skulle vara ett bra tillfälle att få veta lite mer.
Musikdokumentärer ligger i riskzonen till att bli en ny besatthet, har sett ett antal bra på sistone. Den här handlar om Creation Records, det brittiska bolaget bildat av Alan McGee där storheter som Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine och Oasis (inte mina absoluta favoriter men bör väl nämnas) legat.

Förhoppningsvis kommer jag iväg och ser minst en av dem.

tisdagen den 11:e januari 2011

Ikväll är det här min bästa låt

"Reading makes immigrants of us all. It takes us away from home, but more important, it finds homes for us everywhere." Jean Rhys
(idén och citatet är stulna härifrån, men bilden är i alla fall min egen)

måndagen den 10:e januari 2011

Nattsvammel

Det är en sådan där kväll då en vet att en borde sova men inte riktigt kan. Jag läser Jack Kerouacs On the Road för första gången och börjar inse att den inte fungerar att använda som godnattsaga. Det finns inga paragrafer, ingen chans att stanna upp och hämta andan, bara en oändlig rörelse framåt.
Och så väcker den resfeber förstås, för att det verkar så enkelt, så där som det alltid gör i böcker och på film. Det är inga problem att ge sig ut och lifta tvärs över Amerika utan varken planer eller pengar på fickan. Man tar allting med en klackspark och litar på att det löser sig. Om bara verkligheten var lika lätthanterlig, lika fri från band till framförallt materiella ting.

söndagen den 9:e januari 2011

lördagen den 8:e januari 2011

torsdagen den 6:e januari 2011

onsdagen den 5:e januari 2011

Wrap your troubles into dreams

Efter ett dramatiskt dygn med en försvunnen och återupphittad mobil orkar jag inte med att noja över att boken vi har tenta på nästa vecka åkte vilse på vägen och fortfarande inte har kommit. Så jag viker skeva silkespapperssvalor som ska få bo under min sänghimmel och skriver in våren i kalendern. Januari-februari gapar sorgligt tomma men längre fram ser det lovande ut.

tisdagen den 4:e januari 2011

Choose life

Nyårsdagen hängde vi på rummet nästan hela dagen, fick frukost på sängen som tröst för att duschen gått sönder och tittade på When you're Strange, en riktigt bra dokumentär om The Doors med Johnny Depp som berättare. Ett bra grepp var att den bara innehöll arkivbilder från den tiden och inga nutida intervjuer, så man fick verkligen en känsla för tidsperioden.

Så kom slutet, som det alltid gör och vi fick säga adjö till vårat rum och ge oss ut på stan för att utnyttja den sista dagen på skotsk mark.
Pizza Express hade slut på en massa ingredienser efter en helg utan leveranser, så vi fick till slut en helt annan pizza än vi tänkt oss. Minttéet efter maten var i alla fall bryggt på färska löv. Vackert.
Sedan hängde vi lite på National Museum of Scotland.
Roligast att titta på var helt klart en signerad poster på Ewan McGregor som junkie.
Och utsikten från takterrassen.
Emma passade så bra i den här outfiten att det inte förvånar mig om det blir trendigt med sjörövarhatt igen.


Sedan hände inte så mycket mer. Jag vinkade (med sorg i hjärtat) av Emma och Sofia som tog nattbussen tillbaka till London och for ut till flygplatsen i väntan på mitt morgonflyg.

Happy Hogmanay

Nyårsafton var fullspäckad. Vi gick på bio och såg Shallow Grave, en film från 1994 av Danny Boyle. Den var inte så fantastisk som vi hoppats på men helt okej.


Jag åt ostron för första gången i mitt liv eftersom Sofia hade tjatat om hur gott det var hela resan. Kan inte göra annat än hålla med.Efter att ha köpt sparkling wine möttes vi på vårat B&B av en trevlig överraskning, ännu mer bubblande dryck och chokladpraliner. Förfest!
Sedan for vi in till centrum för att gå på ett Street Party med det maffigaste fyrverkeriet någonsin.
Efter tolvslaget gick vi till en liten klubb där Adam Ficek och Tim Burgess vände plattor. Vi dansade, jag nyårspussades med en engelsman och promenerade sedan hem i regnet någon gång på morgonkvisten.

A Castle in the Sky

Vår andra dag besökte vi slottet, som förutom den fantastiska utsikten var lite av en besvikelse, delvis beroende på fukten som trängde igenom märg och ben och gjorde det svårt att andas. Annars åh:ade vi ikapp åt en fruktansvärt vacker solnedgång, planerade nyårsaftonen och åt och drack på flera mysiga pubar.