onsdagen den 7:e mars 2012

Läst i februari

Source: etsy.com via Beth on PinterestVar är Jane Eyre och Uppslukad av Jaaper Fforde
De två första delarna av fyra om litteraturagenten Torsdag Nesta som bor i ett alternativt England där ALLA älskar litteratur, djur klonas, tidsresor genomförs och det är möjligt att hoppa in i böcker. Det är fullt med roliga referenser till klassisk litteratur. Uppföljaren är inte riktigt lika bra som första boken, men tillräckligt roande för att vara läsvärd.

Hey Dolly av Amanda Svensson
Alltså, språket. Amanda vrider och vänder på orden, sätter dem i nya sammanhang och vartenda mening känns i maggropen. Berättelsen handlar inte om mitt liv med den skulle kunnat gjort det. Den går snabbt att läsa, orden flyger förbi men tar man sig tid att stanna upp finns det mycket att tänka på också. Det är inte klokt vad jag tycker om den här boken.

IQ84 första boken av Haruki Murakami
De två omväxlande berättelserna om Aomame som genom att göra något oväntat hamnar i en parallell värld där många historiska händelser är annorlunda mot hur hon minns dem och Tengo som skriver om en flickas manuskript delar ju längre boken lider vissa beröringspunkter, men jag kan inte alls lista ut vart den här triologin kommer att ta vägen. Och det är spännande.

Stragetxt av Fredrik Strage
Det gick som det brukar när det är dags att plocka upp något av Fredrik. "Ska bara bläddra lite i den och läsa texterna om mina favoritartister" tänkte jag. Ett par timmar senare märker jag att alla i princip texter är lästa, till och med dem som handlar om hiphop och metal. Och jag vill fortfarande ha mer. Bättre betyg går inte att få, right?

Wuthering Heights av Emily Brontë
Den här klassikern har varit hyllvärmare ett bra tag men så en trist februarivardag kändes det helt rätt att ge sig på den. Jag tyckte om den så klart. 1800-talsmiljö, en tragisk kärlekshistoria och hämnd, det blir inte tråkigt.

Rosa - den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson
En hel bok om färgen rosa, kan det verkligen vara något att ha? Ja, det är det. Ambjörnsson vill genom ett kulturvetenskapligt perspektiv vill ta reda på varför just färgen rosa är så laddad. Genom fyra kapitel på olika teman visar det sig att det är lika komplext som verkligheten själv. Ambjörnson har intervjuat medvetna medelklassföräldrar som inte vill klä sina flickor i rosa, barn som gillar eller inte gillar rosa, överklassmän i rosa skjortor, och aktiva inom hbt- och queerrörelsen. Rosa är inte bara en färg, genom att till exempel klä sig och inte klä sig i den kan man i olika sammanhang sänder man ut budskap. Saker är ofta lättare att ta till sig genom att studera en detalj och sätta in den i ett större sammanhang.

Vänner för livet av Per Hagman
Mest om tragisk kärlek (som sagt, det blir inte tråkigt) och dekadens och trasiga relationer och längtan efter det darka. Men också om två människor som är som trots sina olika bakgrunder (Sophie är uppväxt i den engelska galoppvärlden och Erik någonstans på svenska landsbygden) är som gjorda för varandra. En massa svart glamour och miljöer som är så långt långt bort från svensk vardag nästan hela tiden; Nice, Paris, Monaco, Dubai och London.

Inga kommentarer: